Box (Kutu) Tekniği

Box (Kutu) Tekniği

Günlük yaşantımızda ağız bakımının gerektiği gibi yapılmaması halinde diş etlerinde iltihaplanma ve kanama meydana gelir. Diş eti iltihabının kontrol altına alınmayıp tedavi edilmemesi durumunda bir süre sonra kemik dokusuna etki ederek çene kemiğinin erimesine, şekil değiştirmesine sebep olur. Box (kutu) tekniği, çene kemiklerinde erime bulunan hastalara implant uygulanmasına imkan veren bir tedavidir. Box tekniği, üç boyutlu kemik oluşturma çözümü olarak da adlandırılır.

İmplant tedavisi öncesinde 4-6 ay kadar kemik oluşumu süreci için beklenir. Tedavi yapılması için çok az kemik mevcut ise, implantlar aynı seansta yerleştirilir. Ancak, implantların yerleştirilemediği durumlarda implant, kemik oluşumunu takip etmek amacıya uygulanır. Ortalama olarak 2–2,5 ay bekleme süresi sonucunda ise protezler yerleştirilir.

Box (Kutu) Tekniği Nasıl Uygulanır?

Box tekniği operasyon aşamasında ihtiyaç duyulan bakımlar yapılmadığı için kendi kendine yok olan, biyo uyumlu Poliaktik Asit plakaları özenle çene kemiğine yerleştirilir. Ardından kemik greftleriyle doldurularak kendi kendisini iyileşmeye bırakılır. Bitki bazlı polimer, çene kemiğine özel bir malzeme ile konularak erimiş olan çene kemiğini tekrardan sağlıklı bir hale döndürür ve hızlı iyileşmesini sağlar. 4–6 ay gibi bir süre sonrası implantlar, oluşturulmuş yeni kemiğe yerleştirilir.

Biojenerasyon yöntemi kullanılarak 3 boyutlu yeni çene kemiği elde edilir. Dişlerini kaybetmiş ve çene kemiği en son düzeyde erimiş olan hastalar için uygun bir tedavi yöntemidir. Genellikle hastalar hareketli protezi bile güçlükle kullanırlar. Tedavi üzerinden 6-8 geçtikten sonra sağlıklı kemik dolgusu elde edilir.

Box tekniğinin diğer kemik oluşturma tekniklerinden avantajlı olmasının sebebi insanın kendisinden alınması gereken kemiğe sahip olmaksızın üç boyutlu kemik onarımını sağlamış olmasıdır.