Porselen ve Zirkonyum Kaplama

Porselen ve Zirkonyum Kaplama

Porselen diş kaplama, porselenden elde edilerek orijinal diş yüzeyini kaplamak üzere kullanılan bir diş kaplama tekniğidir. Porselen diş kaplama, dişlerde ortaya çıkan estetik kaygıları gidererek kişilere daha kaliteli gülüş elde etmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen, dişlerin üst kısımlarına yerleştirilen porselen yapraklardan oluşan bir tedavi şeklidir.

Porselen diş kaplama tekniği, sayesinde kişi ideal ağız fonksiyonlarına ve istediği gülüşe kusursuz bir şekilde kavuşur. Her hastanın diş protezi, ihtiyacı olduğu dişe göre kişiye özel, doğal görünümü temsil edebilecek nitelikte ve yüksek kalitede tasarlanır.

Dişlerin doğal görünüm ve rengine en yakın malzeme olan porselen, mükemmel bir gülüş tasarımı sağlar. Bu yüzden porselen, günümüzde diş hekimlerinin en sık tercih ettiği materyallerin başında gelir.

Porselen Diş Kaplama Çeşitleri

Porselen diş kaplama çeşitleri, porselen diş kaplama, seramik diş kaplama ya da metal diş kaplama olarak üçe ayrılır. Bu kaplama çeşitlerinin hepsinin ana maddesi porselendir. Ancak tedavide kaplamayı destekleyen madde, metal veya seramik olabilir. Porselen diş kaplama yapılırken dikkate alınacak olan kişinin kendi doğal diş renginin göz önünde bulundurulmasıdır. Kişinin diş rengine göre porselen diş kaplama yapılır.

Hastada kaplama yapılacak dişin konumuna göre de diş kaplama çeşidi farklılık gösterebilir.

Full Porselen Diş Kaplama (Empress Diş Kaplama)

Full porselen diş kaplama, dişlerin önlü arkalı olmak üzere tamamını kapsayan porselen diş kaplama çeşididir. Uygulanma aşaması oldukça uzundur. Bu kaplama, seramik parça üzerine cam seramik konularak pekiştirilmesi ile dayanıklılık oranı daha da arttırılmış porselendir. İçerik yapısı ise seramikten oluşmaktadır.

Ön Diş Porselen Diş Kaplama

Ön diş porselen diş kaplama, estetik kaygı yaşayan ve kozmetik açıdan daha etkileyici bir gülüşe sahip olmak isteyenlerin tercihi olan bölgesel bir kaplama tekniğidir.

Tek Diş Porselen Kaplama

Genellikle, herhangi bir kaza nedeniyle ya da yüze alınan darbe sonrası, zarar görmüş bir diş için tercih edilen porselen kaplama çeşididir. Hangi porselen diş kaplama yönteminin kullanılacağı uzman diş hekimi tarafından karar verilir.

Porselen Diş Kaplama Kimlere Uygulanır?

- Çapraşık diş bozukluklarına

- Diş eksikliklerine

- Diş dolgusuyla tamamlanamayacak genişlikte olan çürük dişlere

- Kırık dişlere sahip bireylere poselen diş kaplama uygulanır.

Kimler Porselen Diş Kaplama Yaptıramaz?

- Dişlerinde ciddi düzeyde bir çürük olan kişiler,

- İleri düzeyde diş eti rahatsızlıkları yaşayan kişiler,

- Kanal tedavisine ihtiyaç duyacak düzeyde bir enfeksiyonu olan kişiler porselen diş kaplama yaptıramaz.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum diş kaplama, yeni nesil bir diş kaplama tekniğidir. Dişlerin daha estetik, gerçeğe daha yakın ve daha hoş görünümlü kaplama görüntüleri elde etmek amacıyla farklı yöntemler geliştirilerek bunun için çeşitli malzemelerin kullanılmıştır. Yapılan tüm çalışmaların ardından ise bu malzemeler arasından zirkonyum öne çıkmıştır.

Zirkonyum dişler, geçmişte en doğal diş kaplama yöntemi olarak kullanılan metal destekli porselen dişlere oranla bile daha doğal bir görünüm sağlar. Çoğunlukla diş yapımında kullanılan ve beyaz renkli bir maddeden oluşan zirkonyum, saf mineral halinden alınarak zirkonya seramiği adı verilen bir malzemeye dönüştürülmektedir. Zirkonyum, bu dönüşüm sağlandıktan sonra özel fırınlarda işlenerek metal desteksiz bir kaplama olarak karşımıza çıkar. İçerisinde metal barındırmayan zirkonyum kaplama, dişleri çok daha güvenilir, estetik, dişetine uyumlu ve uzun ömürlü kılar.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları

- Zirkonyum diş kaplama, şu an için sektördeki en doğal ve gerçeğe en yakın kaplama türlerinden biridir. Zirkonyum, özellikle estetik kaygılardan dolayı dişine kaplama yaptırma konusunda tereddütleri olan hastalara hitap eder ve neredeyse kaplama olduğunu belli etmeyecek kadar doğal bir görünüm kazandırır.

- Zirkonyum diş kaplama uygulaması basit bir tasarımdan oluşur ve uygulama sonrasında takılan seramik komponentler ise, hiçbir çıkma veya kayma riski taşımadığı için hastaya uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunar.

- Diğer kaplama tekniklerinde bulunan metal birçok hastaya alerji yapmaktadır. Ancak zirkonyum, içerisinde metal bulunmadığı için metal alerjisi reaksiyonu yaratma riski de bulunmaz. Metal ve benzeri bileşenlere alerjisi olanlar, zirkonyum kaplamayı rahatlıkla tercih edebilir.

- Zirkonyum kaplamalar, güçlü ve dayanıklı oldukları için diş kaplama tedavisinde uzun vadeli başarı oranları yüksektir. Zirkonyum kaplama, yüksek dereceli baskıya dayanabilecek şekilde tasarlanması nedeniyle yüksek dirence karşı bile en ufak bir hasar göstermeden uzun yıllar kullanılabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Ağrılı Mıdır?

Hastaların zirkonyum diş kaplama ile ilgili merak ettiği konuların başında zirkonyum diş kaplamanın ağrılı olup olmadığıdır. İşlem öncesi kesim olduğu zaman hastaya lokal anestezi uygulanır, bu da hastanın işlem esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesine engel olur. Zirkonyum diş kaplama avantajları göz önünde turtulduğunda bu uygulamayı yaptırarak elde edilen faydalar en yüksek verimliliğe ulaşmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zirkonyum diş kaplama öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar çok az ve uygulaması kolaydır. Tedavi, kısa süreceği ve çoğunlukla birkaç günlük bir süreçte tamamlanacağı için herhangi bir estetik kaygı yaşanmaz. Özellikle dişlerde ya da diş etlerinde herhangi bir tıbbi sorun bulunmuyorsa tedavi sürecinin 1 hafta kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde tamamlanması bile mümkündür.

Zirkonyum kaplamanın yapıldığı gün ve o günü takip eden bir hafta boyunca aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınmalı, yapışkan ve sert gıdalar tercih edilmemelidir.