20 yaş dişi nedir, çekilmesi gerekir mi?

 

Adı 20 yaş dişi olmasına rağmen 20 yaş dişi her yaşta çıkabilmektedir. Ağzımızda 4 tane ağzı dişi bulunmaktadır. 20 yaş dişi ağzın en arka bölümünde yer alan üçüncü azı dişidir. 20 yaş dişleri ağzın arka tarafında kaldığı için dişimizi fırçalarken bu bölgeye ulaşmamız oldukça zordur. 20 yaş dişleri, diş fırçası ile zor ulaşılan bölgelerde olduğundan, dişteki plağın yeterince temizlenememesine bağlı çürük oluşumları, diş eti enfeksiyonları, bir öndeki dişlerde ara yüz çürükleri gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bakterilerin bu boşlukta çoğalmasıyla bu bölgede ağızda enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.

Bazen hastalarımız gömülü olması sebebiyle yirmilik dişi çıktığını hissedememektedir. Bu durum çene veya dişin gelişimi ile ilgili olabilir. Diş arkasındaki yer darlığı, diş eti, kemik veya komşu diş engeli dişin çıkabilmesine mani olabilir. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabilir ve bu engellerden herhangi biri ortadan kalktığında çıkabilir. Günümüzde panoramik bir film çekilerek gömülü dişlerin durumunu görebilmek mümkün olmaktadır.

Bazı durumlarda gömülü kalan dişlerin etrafında kist ve tümör oluşabilmektedir. Oluşan kist ve tümörler tedavi edilmezse eğer çevre dokulara da yayılabilmektedir. Kist oluşumunda o bölgenin çıkartılması gerekirken,tümör oluşumu daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. 20 yaş dişinde sürekli tekrarlayan diş eti ve çene iltihaplanmaları var ise, ileri derecede çürüme oluşmuşsa ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalar olmuşsa dişin çekilmesinde fayda vardır. Eğer 20 yaş dişi düzenli bir şekilde çıkmış ve diş dizisini bozmuyor ise çekilmesine gerek olmamaktadır. Bazen ağızda çıkmamış ancak diş filmlerinde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabiliyor. Tüm bu bilgiler ışında yine de hastalar herhangi bir rahatsızlığa sahip olmasalar bile 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmeliler ve senede 1 defa da çene filmi röntgeni çektirmelidirler.