Çene eklemindeki kist ve tümör

 

Yumuşak doku ya da kemikte yerleşim gösterebilen, içinde kimi zaman sıvı bulunan, etrafı dokuyla kaplanmış boşluklar “kist” olarak tanımlanır. Kistler, insan vücudunda en çok çene bölgesinde görülebilmektedir.Çene tümörü ise ağız boşluğunda görülen içinde sıvı ya da yarı sıvı materyal bulunan, dışı ise yumuşak doku ile çevrili patolojik bir oluşumdur.

İhmalkarlık Kist Oluşumuna Neden Olabilir

Bize başvuran hastalarda genellikle tümör vakaları nadir olsa da kist vakaları oldukça fazladır. Kist oluşumunun nedeni genellikle hastaların ihmalkarlığından kaynaklanmaktadır. Hastanın basit bir diş çürüğünü ihmal etmesi sonucunda dişin köküne kadar bütün dokular iltihaplanabilmektedir. Bu iltihaplar sonucunda kemik etrafında oluşumlar başlamaktadır. Önce lezyon denilen küçük bir iltihaplanma varken daha sonra büyüyerek kiste dönüşmektedirler. Kistlere zamanında müdahale edilmezse eğer çevredeki anatomik dokularda bu durumdan olumsuz olarak etkilenmektedir. Kistler zamanla yüz bölgesinde şişlik, iltihaplanma, çene kemiğinde deformasyon, iyi ya da kötü huylu tümör oluşumu gibi ciddi sorunlara neden olabilirler.

Çene Kistleri ve Tümörlerinin Belirtileri Nelerdir?

Çene kistleri ve tümörleri başlangıçta herhangi bir bulgu vermeyip gizlice büyürler. Büyüme sonrasında oluştuğu bölgeye göre elimize şişlik olarak gelebilir. Genellikle ağrı yapmazlar. Bölgede bir ağrı varsa bu enfeksiyondan kaynaklı olabilir. Ayrıca dudaklarda hissizlikte görülebilir. Çok büyük boyutlara ulaştıklarında ise dişlerde sallanmalar ya da kırılmalar gözlemlenebilir. Tümör ve kist oluşumları alt çenedeki sinirleri etkileyerek hastanın yüzünde uyuşukluk hissetmesine, dişlerin köklerinin erimesine neden olmaktadır. Bu yüzden hastaların dişlerini ihmal etmemeleri gerekmektedir. Basit bir şekilde çözülebilecek sorunlar ihmal nedeniyle daha zor bir tedavi süreci gerektirebilir. Bu yüzden hastalarımız dişlerini ihmal etmemeli ve senede 2 kere kontrole gelmelidirler.

Kist ve Tümörlerin Etkenleri

Kistlerin ve Tümörlerin birçok etkeni vardır. Kistlerin diş kaynaklı ve diş dışında kaynaklı olanları da vardır. Tümörlerde böyledir iyi ve kötü huylu olmak üzere türleri vardır. Eğer diş kaynaklıysa biz dişin çekimini yapıp dişin etrafındaki dokuyu temizledikten sonra herhangi bir sorun yaşamamaktayız. Fakat diş kaynaklı olmayan durumların da erken dönemlerde tedavi edilmesi gerekmektedir.