Çene ve yüz deformiteleri nasıl tedavi edilir?

 

Ağız, Çene ve Yüz Cerrahisi ile doğuştan ya da sonradan oluşan bozukluklar başarıyla düzeltilebiliyor. Hem cerrahi tekniklerin hem de kullanılan cihazların gelişmesi ameliyatların güvenilirliğini de artırıyor.

Ağız-Çene ve Yüz Cerrahisi ya da uluslararası adı ile “Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi” dişhekimliğinin son yıllarda en çok gelişme gösteren branşlarından biri olarak kabul ediliyor. Çene-yüz deformiteleri; çene eklemi ve yüz ağrıları; diş implantları; kaza ve tümörlere bağlı çene kayıplarının düzeltilmesi; çene kırıkları ve yaralanmaları; gömük dişler; spor güvenliği ve ağız kanserleri, çene cerrahisinin alanına giren konular arasında yer alıyor.

Çene ve yüzde oluşan şekil bozukluklarının doğuştan olabildiği gibi kazalara ya da hastalıklara bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabildiğini belirtiliyor. Alt çene ile üst çenenin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğunun hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açtığına işaret ediliyor. Alt veya üst çenenin birbirine göre kısa ya da uzun olması, yüzün normalden çok uzun olması ya da kısa olması sık gördüğümüz problemler arasındadır. Ayrıca ön dişlerin kapanamamasına yol açan çene bozukluğu, alt çenenin çok belirsiz olduğu durumlar, üst çenenin çok sarkık olmasına bağlı olarak diş etlerinin gülerken çok fazla görünmesi, sadece çene ucunu ilgilendiren şekil bozuklukları da cerrahi tekniklerle düzeltilebiliyor.

Bu tip problemleri olan insanlar çiğneme ve konuşmada da sorunlar yaşıyorlar. Günümüzde gelişen teknoloji ile bu bozuklukların düzeltilmesinin kolay hale gelmektedir. Hem cerrahi tekniklerin hem de kullanılan cihazların son yıllardaki gelişimi bu ameliyatların başarısını ve güvenilirliğini artırmıştır.

En önemli gelişme, distraksiyon osteogenezisi denilen ve ortopedide sıklıkla bacak uzatmada kullanılan kemik uzatma tekniğinin çene cerrahisinde kullanılması. Bu yöntemle çocuklardaki doğumsal çene kısalıkları ve yüzün yetersiz gelişimi düzeltilebildiği gibi, tümör ve kaza sonucu büyük kemik kayıpları tedavi edilebiliyor. Yöntemin en önemli avantajları, kolay ve güvenli uygulanması ve vücudun başka bir yerinden kemik alınmasının gerekmemesi. Bu yöntemle ayrıca deri ve kaslarda kemikle birlikte uzayarak şekillenebilmekte. Kemik uzatma yöntemi ile büyük deformiteler düzeltilebildiği gibi, diş implantlarının uygulanmasına izin vermeyen çene kemiği erimeleri de tedavi edilebilmektedir. Zamanla azalan kemik miktarı diş protezlerinin uygulamasını güçleştirmektedir. Çene cerrahisi uygulamaları hem bu tip problemleri ortadan kaldıracak teknikler içermekte hem de implant uygulamaları ile dişsizlik problemini ortadan kaldırmaktadır.

Çene ve yüz deformiteleri nasıl tedavi edilir?

Deformiteler yaygın olarak dudak ve yanakta görülür. Çocukluktan kalma deformiteler de olabiliyor. Biz bunları plastik ve çene cerrahisi bölümüyle beraber orda bir kemik oluşturarak ve o bölgedeki boşlukları kemikle doldurarak ortadan kaldırabiliyoruz. Deformiteler kanser vakalarında ciddi bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Onları da vücudun başka yerlerinden kemik alarak, gerekirse o bölgeyi vidalayarak ve sonrasında implant uygulayarak çıkartabiliyoruz. Hastalarımız deformitelerin çok büyümesini istemiyorlarsa, çok basitken daha dilin üzerinde küçük bir leke varken, kızarık varken, dilde kızarma varken mutlaka bir diş hekimine ya da çene cerrahine gidip bu lekelerle alakalı bilgi alması lazım. Çünkü kanser ve ye herhangi bir tümor vücutta ilk belirtiyi ağızda veriyor. Hastalarımız böyle bir sorunla bize geldiklerinde ve patoloji bölümüne yönlendirdiğimizde sonuç genellikle vücudun başka yerinde oluşan bir kanser olabiliyor ve biz bunu erkenden farketmiş oluyoruz. Hastalarımız bunu atlamaz ve hekimine başvurursa biz bunu ortadan kaldırıyoruz ve gerekirse onkolojiye, gerekirse diğer branşlara yönlendirerek hastalarımızın kanserse dahi ilk aşamada tedavi olmasını sağlıyoruz.