Diş taşı temizletmek zararlı mı?

 

Diş taşı dişlerin yüzeyinde normalden farklı oluşmuş diş yüzeyinde dilinizle hissedebildiğiniz ve besinlerin tükürükle birlikte birleşerek bakteri plağı dediğimiz sertleşmesiyle taş haline gelmesiyle dişlerin yüzeylerinin üzerine tutunmasıyla oluşan normal dışı yapılardır.

Diş taşı nasıl oluşur?

Diş taşları en çok alt dişlerin iç yüzeyinde üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Diş taşı yeterli ve etkin fırçalamanın olmadığı her yerde oluşabilir. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve o sert kaya gibi yapılar dişlerin çevresini sarar. Bazen dişin altına doğruda ilerleyebilir. Bu durum diş eti rahatsızlıklarında daha fazla görülür.

Diş taşının belirtileri nelerdir?

Bir diş eti problemi oluşması için diş eti kanaması oluşması gerekmektedir. Diş etlerinizde kanama oluyorsa kesinlikle hekiminize başvurmalısınız. Diş eti hastalıklarında ağrı olmadığı için genellikle başvuru gecikmektedir.

Diş taşının oluşma nedenleri nelerdir?

Diş taşı tam anlamıyla yetersiz fırçalamadan oluşur. Dişlerinizi doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Diş etlerinizden dişe doğru yuvarlak süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeylerini temizlemek şarttır. İyi bir ağız hijyeni ve diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılması gerekmektedir. Fırça seçerken de iyi bir fırça seçmeniz gerekir. Kişiye göre fırça seçilmelidir. Eğer diş eti hassasiyetiniz varsa diş eti problemlerine yatkınlığınız varsa, diş eti problemlerini engelleyecek bir fırça kullanmanız gerekir. Diş hassasiyetiniz varsa ona yönelik bir fırça seçilmelidir.

Diş taşı temizletmek zararlı mı?

Dişle alakalı her konuda olduğu gibi diş taşı da özen gerektiren bir temizlik yöntemidir. Bu tedavi yapılırken sınırlar aşılmadığı, abartılmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur, aksine faydası vardır. 6 ayda bir kere diş taşı kontrolünün yapılması gerekir. Hastalar diş taşı temizliğine geldiği zaman en ufak lekelerin dahi kaldırılmasını istiyor. Bu durumlarda maalesef bazı hekimlerimiz kullandığımız aygıtı dikey olarak kullandıklarında mikro çatlaklara sebep olabiliyor. Bunun sonucunda hastalar "ben bir kere diş taşlarımı temizlettim, ondan sonra daha çok sararmaya başladı." gibi eleştirilerle bizlere danışabiliyor. Bu haklı bir eleştiri. Çünkü mikro çatlaklar daha hızlı emilime sebep oluyor. Emilim yüzünden dişler daha hızlı sararıyor ve hastalarımız maalesef daha sarı dişlere sahip oluyor. Diş taşı temizlemeye gidildiğinde eğer taş yok ise sadece fırçayla dişleri beyazlatmak daha ideal bir yöntemdir.