Hamilelikte diş tedavisi mümkün mü?

 

Öncelikle hastanın hamileliğin kaçıncı ayında olduğu çok önemli. İlk 3 ay ve son 3 ay genelde hastalarımızı tedavi etmeyiz. Çünkü ilk 3 ay organların tamamen oluşmaya başladığı dönemdir. Son 3 ayda organların gelişim süresi olduğu için müdahale etmekten kaçınırız. Ağrılı bir anne daha sıkıntılı olacağı için mutlaka kadın doğum uzmanlarından ve çocuk uzmanlarından onay aldıktan sonra gerekli müdahaleleri yapabiliyoruz. Ama diş tedavileri için 4. 5. ve 6. aylar daha rahat olduğumuz aylar. Bu aylarda gerekli bütün tedavileri yapabiliyoruz.

Hamilelerde diş tedavisi için en ideal zaman ikinci trimesterdir (4-6 aylık dönem)

Bu dönem içerisinde hormonal durum daha stabil, hasta daha rahattır. Diş için yapılacak lokal anestezi işleminin her hangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Bu süreçte ağız sağlığına yönelik koruyucu yöntemlerden diş çekimine kadar her işlem yapılabilir. Anne adayları, ağız ve diş sağlığına yönelik koruyucu yöntemlere ne kadar çok önem verirse, dişler ve çevre dokularına yönelik sıkıntılardan o kadar uzak durmuş olurlar. En ideali tabi ki de gebelik öncesinde tüm diş ve diş eti tedavilerin bitirilmesidir.

Gebelik sırasında ise 3 ayda bir diş hekimine gidilerek kısa bir seansta diş taşı temizliği yapılması yeterli olacaktır. Böylece hormonal değişiklilerden etkilenmiş olan diş eti dokusuna, diş yüzeyinde biriken bakteri plaklarının yaratacağı olumsuz etki ortadan kaldırılmış  olur. Fakat her şeyden önemlisi, anne adayının günlük ağız hijyen bakımı için yaptıklarıdır. Günde en az iki, mümkünse her öğünden sonra dişler ve diş etleri yumuşak kıllı bir diş fırçası ile fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı, diş yüzeylerinde plak birikimine fırsat verilmemelidir. Diş macunu tercihinde ise özellikle asit ataklarına karşı dişi daha dirençli yapan flouridli diş macunları tercih edilebilir. Diş macunlarının tadına karşı hassaslık ve bulantı meydana geliyorsa, macun kullanılmadan diş fırçası ile mekanik temizlik yapılmalıdır.