Her 20 yaş dişi çekilmeli mi? Çekilmezse ne olur?

 

Yirmi yaş dişleri alt ve üst çenede, diş diziliminin en sonunda yer alan üçüncü ve son azı dişleridir. Aynı zamanda ağızda çıkan son dişlerdir. Genellikle onlu yaşların sonunda ya da yirmili yaşların başında çıkarlar.

Belirtileri

Kısmi olarak çıkan ya da yamuk çıkan yirmi yaş dişleri mevcut dişleri çarpıtabilir; bu da ağrı ve hastalığa neden olabilir. 20 yaş öncesi çekilen dişlerin kökleri daha az gelişmiş olduğundan ve daha az komplikasyon yarattığından, Amerikan Diş Hekimleri Birliği 16-19 yaş arası gençlerin yirmi yaş dişlerinin çekilip çekilmemesine karar vermek için muayene edilmesini tavsiye eder.

Her 20 yaş dişi çekilmeli mi? Çekilmezse ne olur?

Her 20 yaş dişi çekilmeli diye bir zorunluluk yoktur. Toplumda 20 yaş dişleri çok gereksiz gibi bir algı var. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyon gördüğü yani karşısındaki dişle üst üste kapanabildiği takdirde normal herhangi bir dişten hiç farklı değildir. Güzel kullanabilidiğimiz güzel fonksiyon gördüğü takdirde ağızda kalması gereken bir diştir. Şöyle bir önemi de vardır ; Öndeki dişler kaybedildiği takdirde arka tarafta destek olacak özel konumdaki dişlerdir. İlerde köprü yapmamız gerektiği takdir de destek alacağımız dişlerdir. O yüzden eğer pozisyonu doğruysa, düzgün çıkmışsa, çevresinde kist yada tümör kaynaklı bir patolojik durum yoksa 20 yaş dişleri her dişimiz gibi korunması gereken dişlerdir.