Her hastaya röntgen çekilir mi?

Hastanın muayenesi esnasında önemli tetkiklerden biri de röntgendir. Genelde şüphe duyulan durumlarda röntgene başvurulur. Önceden röntgen radyasyon olarak çok yüksek boyutlardaydı. Ama artık yeni teknolojiyle birlikte çok düşük dozlarda radyasyona maruz kalıyoruz. Genelde çocuk ve hamile hastalardan bu tip röntgenler istenmez.

Hamile bayanlar ve gebe kalmaya çalışanlar genellikle diş röntgenlerinin hamilelik esnasında güvenli olup olmadığını sorarlar. Normal şartlarda hamileliğin tüm evrelerinde güvenli olduğu bilinir ancak bu sorunun cevabını hem diş hekiminizin hem de kadın doğum uzmanınızın vermesi daha doğru olacaktır. Sizin yapmanız gereken, daha fazla önlem alınması için bu durumu diş hekiminiz ile paylaşmaktır. Hamileyken diş hekimine gitmeyi asla bırakmayın! Dalgalanan hormon seviyeleri ağzınızda bazı problemlere yol açabilir. Hamilelik sırasında, diş veya diş eti ile ilgili sorunlar daha olasıdır.

Dişlerinizde veya diş etlerinizde enfeksiyon varsa, bebeğinizin erken doğma ihtimali veya düşük yapma riski artacaktır. Ebelik süresince radyasyona ya da X ışınlarına aşırı maruz kalmak anne adayında doku hasarları, bebekte ise gelişim geriliği yaşanmasına yol açabiliyor. Ayrıca bebekte, anne karnında birtakım anomalilerin ve nörolojik rahatsızlıkların yanı sıra, bebek kaybına kadar birçok problemin ortaya çıkmasına zemin hazırlayabiliyor. Ancak bu sonuçlar, anne ve bebeğin aldığı radyasyonun dozuna ve maruz kalınan radyasyonun gebeliğin hangi dönemine denk geldiğine göre de değişiklikler gösterebiliyor. Anne adayları hamile kaldığını fark etmeden röntgen filmi çekimine girebiliyor.

Böyle problemler ise çoğunlukla bu hamile gruplarında görülüyor. Fakat bu konuda yapılan çalışmalar, 5 rad ve altındaki ışın miktarını almış olan gebeliklerde fetusun zarar görme olasılığının çok düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Tedavi amaçlı tıbbi ışınlanmalar hariç, X-ışını kullanımını gerektiren tetkiklerde, hasta dozu miktarı, olası tüm ışınlanmalar için ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak mümkün olan en düşük dozun alınması amaçlanır. Yani ister tek bir periapikal radyografi olsun ister BT tetkiki olsun, hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, her radyolojik tetkikte olabilecek en az doz kullanarak en fazla tanısal değer elde etmek ilkesine yönelik olarak bütün tedbirler alınmalıdır. Bu ilke ALARA (As Low As Reasonably Achievable) ilkesi olarak bilinmektedir.