Her yaşta implant uygulanabilir mi?

 

İmplant eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. İmplantlar, çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır ve implantların yüksek doku uyumu nedeniyle başarı oranı oldukça yüksektir. İmplant uygulaması hiç dişi olmayan hastalardan, tek dişi eksik hastalara kadar çok geniş bir yelpazede uygulanabilmektedir. İmplant uygulaması sırasında diğer dişlere hiçbir müdahale olmamaktadır. Günümüzde İmplant uygulaması diğer uygulamalara göre çok daha fazla tercih edilen bir yöntemdir.

 İmplantın üst yaş sınırı olmamasına rağmen bazı hekimler 60 yaş üstü hastalara implant uygulanmasının riskli olduğunu söylemektedir. Bu görüşlerin aksine hastanın genel sağlık durumu iyiyse herhangi bir kemik erimesi rahatsızlığı ya da düzenli kullandığı ilaçların kemiğe etkisi yoksa üst yaş grubuna dahil olan hastalara da implant uygulanabilir. Bizim 80 yaş üzerinde 4-5 yıldır takibini yaptığımız hastalarımız var. Bu hastalarımız gayet başarılı bir şekilde implantlarını kullanmaya devam etmektedirler. Bu sebeple böyle bir sınırlama söz konusu değildir.

 İmplantın herhangi bir üst yaş sınırı olmasa da limit düşük yaşlarda bir takım sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Erkeklerde ve çocuklarda çene gelişimi tamamlanmadan uygulanan implantlar, çene gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. O yüzden hastaların çene gelişimi açısından 18 yaşlarını doldurmaları beklenilmelidir. Erkeklerde bu durum 19, 20'li yaşlara kadar da gidebilmektedir. Çene gelişimi tamamlandıktan son implant uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur.

 İmplant tedavisi öncesinde hasta muayene edildikten sonra röntgen çekilmektedir. Yapılan tetkikler sonrasında hastanın çene kemikleri ve dişlerinin ölçüsü belirlenir. İmplant tedavisinde, genellikle iki aşamalı bir yöntem uygulanmaktadır. İleri bir cerrahi uygulama gerektirmeyen bir implant uygulaması için ilk aşamada implant yerleştirilecek bölgeye lokal anestezi yapılır, daha sonra dişeti dikkatlice kaldırılır. Daha önceden ölçülmüş ve belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak implant için kemikte yer hazırlanarak yerleştirilir. İmplant uygulamasının ikinci aşamasında ise  implantın kemik ile bütünleşmesi amaçlanır bu sebeple kemiğin durumuna ve uygulanan çeneye göre belli bir süre beklendikten sonra üzeri kapalı olan implantın üzeri açılarak dişi taklit eden kısım yerleştirilir.