İmplant tedavisi nedir?

 

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

İmplant tedavisi kimlere uygulanabilir?

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.

İmplant hastamızın herhangi bir şekilde dişlerini kaybettiği takdirde eksik diş oluşumundan sonra o bölgedeki eksikliğin giderilmesi için yanlarındaki dişlere hiçbir şekilde zarar verilmeden yapılan son teknoloji bir materyal. Titanyumdan oluşan implant vücutta herhangi bir alerjik fonksiyona ve herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermeden uygulanan son teknoloji bir tedavi yöntemidir.

İmplant tedavisi nasıl yapılır?

İmplant tedavisi hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılır. İşlemden önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.

 

Her hastaya implant tedavisi uygulanılabilir mi?

Hayır, uygulanılamaz. Son dönemde çok trend olduğu için böyle bir algı yaratılmaya çalışılsa da bu kesinlikle etik olmayan yanlış bir davranış. İmplant'ın yapılabilmesi için ağız ve diş sağlığından önemlisi hastanın sistemik sağlığıdır. Örneğin şeker hastalığı olan hastalarımıza direk implant uygulamamız doğru olmayabilir. Mutlaka kontrol altında olan bir şeker olması gerekiyor. Ancak doktor tarafından onay verildiği zaman implant uygulayabiliyoruz. Diğer sistemik rahatsızlığı olan hastalarımızın da doktoru tarafından kontrol altında olduğu onayını aldıktan sonra yapabiliyoruz. Bu sistemik rahatsızlığını ortadan kaldırdıktan sonra, implant yapılmasına hastanın genel sağlığı izin verdikten sonra biz çene cerrahisi olarak bölgenin implant'a uygun olup olmadığına dair bir kaç değerlendirme yapıyoruz. Kemiğin genişliği, kemiğin uzunluğu, kemik kalitesi çok önemli oluyor. Kemik yüksekliği yeterli mi? 3 boyutlu bir görüntü almamıza gerek var mı? Hastamızın endişesi korkusu var mı? Lokal anestezi bu ortamda yapılabiliyor mu yoksa ameliyat ortamında mı yapılmalı? gibi soruları değerlendirdikten sonra ancak o zaman implant uygundur ya da değildir diye ancak o zaman karar verebiliyoruz.