İmplant tedavisinde yaş sınırı var mıdır?

İmplant diş, eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle insan vücuduyla en uyumlu bileşik olan titanyum metalinin kullanılması ile hazırlanan yapay diş kökleridir. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilen implantlar çiğneme, ezme gibi tüm fonksiyonları yerine getirir ve aynı zamanda güzel bir estetik görüntü oluştururlar. Daha önceden kaybedilmiş dişlerin yerine yapılabileceği gibi enfeksiyon, iltihap gibi bir durum yoksa diş çekimi sonrasında da yerleştirilebilir.

İmplant tedavisinin amacı çene kemiği üzerinde  kullanılabilir dişler yaratmaktır. Bireylerdeki diş eksikliği sağlık ve estetik nedenlerle diş hekimliği alanında ayrı bir öneme sahiptir. İmplantlar kemik dokusunun uygun ve yeterli olduğu şartlarda sabit veya hareketli protezlerin yapımı amacıyla oluşturulurlar. Eğer hastanın kemik yoğunluğu ve uygunluğu yeterli düzeyde değilse işlem yapılmadan önce ağız içi kemik oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılması gerekebilir. Bu işlemede kemik grefti denir. Yani alt veya üst çene kemiğinde eksilen kısmı tekrar yapılandırmak amacıyla yapılan bir işlemdir. Burada amacımız güçsüz olan kemik dokusunu yeniden güçlendirmek ve onarmaktır.

İmplant Diş Tedavisinin Önemi

Diş kayıplarında hastalar bu duruma genelde estetik bir gözle bakmaktadır. Ama uzun süreli bir ağız ve beden sağlığı göz önüne alındığında bireyin dişlerinin olmayışı çok farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Ağız ve diş bakımı bilinci ile bu tedavinin vakit kaybetmeden yapılması büyük önem taşımaktadır. Diş kaynaklı sağlık sorunları riskini ortadan kaldırmak için görünüm olarak doğal dişlere yakın ve uzun ömürlü sonuçların elde edildiği implant diş tedavisi hastalarımız tarafından tercih edilmektedir.

1950’li yılların başlarında İsveçli mucit ve doktor Per-Ingvar Brånemark tesadüfen tavşan kemikleri üzerinde yaptığı mikroskobik çalışmalar sonucunda titanyumun kemiklerle son derece uygun bir şekilde kaynaştığını fark etmiştir. Geçen 10 yıl sonunda da implant tedavisi 60’lı yıllarda hastalara uygulanmaya başlanmıştır. İmplant tedavisi 1950’li yıllardan günümüze kadar bir çok evreden geçmiş ve şuandaki kullanımı ile deyim yerindeyse ağız dostu son şeklini almıştır.

İmplant tedavisinde yaş sınırı var mıdır?

İmplant tedavisinde üst yaş sınırı yoktur. Üst yaş sınırının olmamasının sebebi de hastanın yaşından daha çok sistemik bir rahatsızlık geçirip geçirmediği, implant yapılmasına genel sağlığının izin verip vermediği ve kemik yapısının uygun olup olmadığı etkendir. Alt yaş sınırında ise hastanın çene gelişimini tamamlamış olması gerekir. Erkeklerde genelde 18-21 yaş bayanlarda ise 21-23 yaş gruplarına denk gelmektedir. Bu yaş altına implant yapılması genellikle tercih edilmemelidir.